بالنگ

بالنگ
خواص خوراکیها | بالنگبالنگ (بادرنگ، بالنگو، بالنجو) Citrus medica cedrata میوه ای خوراکی از تیرهٔ مرکبات (Rutaceae) است. از آن در مرباسازی استفاده می شود.
 
  • نام آن در کتب سنتی

بالنگ در کتب طب سنتی با نام«اترج کبیر» آمده است. میوه آنرا به فارسی بالنگ گویند و از نظر گیاه شناسی واریته از بادرنگ است. این درختچه دارای میوه هایی است که گاهی به وزن یک کیلو گرم نیز می رسد. نوع دیگری از بالنگ را به فارسی «بادرنگ» می نامند و در کتب طب سنتی با نامهای بادرنج، بادرنج و اترج صغیر آمده است.

بالنگ

  • شکل ظاهری

بالنگ درختچهای است به شکل غیر منظم، برگ آن با کمی اختلاف شبیه سایر مرکبات ولی میوه آن به کلی متفاوت و نوع کبیر آن در ابعاد یک خربزه کوچک است. شکل آن دراز ،از یک طرف متصل به شاخه کمی پهن و از طرف دیگر به نوک باریکی ختم می شود.

پوست آن به رنگ زرد طلایی خیلی ضخیم، موج دار و دارای برآمدگی هایی مانند تاول درشت است.

قسمت عمده میوه را، پوست زرد و گوشت سفید داخل پوست گرفته و تقریباً جایی برای پولپ ترش غیر خوراکی وسط آن باقی نگذارده است. گل آن سفید می باشد.

بالنگ دارای پوست زرد رنگ طلایی، با بوی معطر، به خصوص نوع کوچک آن که پوستش صاف است، معطرتر است. قسمت گوشتی سفید متصل به پوست خارجی آن ضخیم و کمی شیرین و قسمت پالپ وسط آن که در میان پرده های ضخیم طولانی واقع شده است، دارای الیاف و غلافهای پر از مایعی است که در بعضی انواع شیرین و در برخی ترش می باشد. تخمهای آن که در قسمت پولپ آن واقع است کمی داراز و در غلاف سفیدی واقع و مغز، سفید و کمی تلخ است.

  • از نظر طبیعت

طبق نظر حکمای طب سنتی پوست زرد آن کمی گرم و خشک است و شحم آن یا به عبارت دیگر قسمت گوشت سفید داخلی متصل به پوست زرد آن در ارقامی که این قسمت شیرین است از نظر طبیعت سرد و خشک است و برگ و شکوفه آن گرم وخشک است.

بالنگ

  • خواص درمانی

رفع خونریزی لثه، تقویت کبد، خنک کننده و آرام بخش، رفع یبوست معده. همراه با گلاب برای اسهال خونی و نیز اسهال های روده ای سودمند است.

پوست زرد آن برا ی تقویت قلب و دماغ و کبد، ، معده و احشای داخل شکم مفید است و برای تحلیل بادها و نفخ و کمک به هضم غذا مؤثر می باشد. بخصوص مربای آن با عسل، البته به خوردن مربای آن اسراف نباید شود زیرا هضم آن مشکل می شود.

دم کرده پوست زرد خشک شده آن مسکن قوی صفراوی و جویدن آن خوشبو کننده دهان است.

اگر پوست و گوشت سفید خشک شده آن را در لابه لای لباسها بگذارند مانع بید زدن می شود.چشمک

/ 0 نظر / 5 بازدید